Vrienden van het Gooi

Op de bres voor een groen en leefbaar Gooi

Met de natuurwacht op pad - excursies najaar 2017

Ook voor het najaar van 2017 is weer een gevarieerd wandelprogramma samengesteld. Met deskundige gidsen die alles weten van de flora en fauna bezoeken we een aantal schitterende plekken in ’t Gooi en omgeving. Noteer de data in uw agenda. U bent op alle wandelingen van harte welkom.


Najaarswandelingen 2017

Reeënexcursie Westerheide.
Datum: vrijdag 15 september.
Vertrektijd: 19.00 uur.
Duur: afhankelijk van het weer ongeveer 2 uur.
Vertrekpunt: Dagcamping Westerheide aan de Hilversumseweg te Laren, net buiten Hilversum. Ook te bereiken met buslijn 108 (halte Hilversum Orionlaan).
Op de Westerheide en de aangrenzende Bussumerheide leeft nog altijd een mooie populatie reeën. Ze laten zich meestal goed zien, maar een verrekijker is wel handig. Om de reeën niet te verstoren raden we aan geen opvallende kleding (felle kleuren) te dragen.
 
Groeneveld.
Datum: zondag 24 september.
Vertrektijd 14.00 uur.
Duur: afhankelijk van het weer ongeveer 2 uur.
Vertrekpunt: De parkeerplaats bij kasteel Groeneveld te Baarn. Ook te bereiken met buslijn 109 (halte Oude Amsterdamsestraatweg  (bij Nijhoff)) en dan circa 10 minuten lopen.
Wandeling door een prachtig kasteelbos met vele oude bomen en fraaie waterpartijen. Een ijskelder en een heus tulpenbomenbos. Een gebied met een rijke historie.
 
Laegieskamp
Datum: zondag 1 oktober.
Vertrektijd:  14.00 uur.
Duur: ongeveer twee uur.
Vertrekpunt: Het einde van de Verlengde Fortlaan te Naarden (bij de brug over de Karnemelksloot).
Wandeling door een prachtig gebied met een rijke historie en mooie natuurontwikkeling, een uniek blauwgrasland en een merkwaardig fort.
 
Laarder Waschmeer.
Datum: zaterdag 7 oktober.
Vertrektijd 14.00 uur.
Duur: afhankelijk van het weer ongeveer 2 uur.
Vertrekpunt: Theehuis ’t Bluk aan de rand van de Zuiderheide te Laren.
Wandeling door een prachtig gebied met stuifzanden en vennen. Mogelijk zie we zonnedauw en klokjesgentiaan. Hier vindt een prachtige natuurontwikkeling plaats.
 
Gooimeerkust en Naarder Eng.
Datum: zondag 15 oktober.
Vertrektijd 14.00 uur.
Duur: afhankelijk van het weer ongeveer 2 uur.
Vertrekpunt:  De parkeerplaats bij de Kalkovens aan het eind van de Havenstraat te Huizen.  Ook te bereiken met de buslijnen 107 (halte Energieweg, 10 minuten lopen), 101, 108 en 320 (Halte Huizen Busstation, ca 15 minuten lopen).
Prachtig gebied met nog relicten van de vroegere Zuiderzee, restanten van een kliffenkust  en eeuwenoude akkers uit de vroege middeleeuwen.
 
Monnikenberg.
Datum: zondag 29 oktober.
Vertrektijd 14.00 uur.
Duur: afhankelijk van het weer ongeveer 2 uur.
Vertrekpunt:  De parkeerplaats aan het eind van de oprijlaan aan de Soestdijkerstraatweg te Hilversum. Ook te bereiken met buslijn 101 (halte Stad Gods). Let op buslijn 320 rijdt hier wel langs, maar stopt daar niet !
Een heerlijk rustig kloosterbos onder de rook van Hilversum met veel oude bomen en verrassende doorkijkjes.
 
Spanderswoud.
Datum: zondag 5 november.
Vertrektijd 14.00 uur.
Duur: afhankelijk van het weer ongeveer 2 uur.
Vertrekpunt:  De parkeerplaats op de hoek van de Bussummergrindweg en de Spanderslaan te Hilversum (tegenover restaurant Robert). Moeilijk te bereiken met openbaar vervoer. Men kan met buslijn 107 (halte Mies Bouwmanboulevard) maar dan is het zeker 20 minuten lopen.
Een prachtig bosgebied met nog wat heiderestanten, fraaie waterpartijen en veel oude bomen. Hier is ook een verbindingszone gemaakt tussen het ecoduct in de Zanderij Crailo en de Fransche Kampheide. Afhankelijk van het weer zijn hier waarschijnlijk veel paddestoelen te zien.

Algemene afspraken voor de wandelingen met gids
  • Deelname aan de wandelexcursies staat in principe open voor iedereen en geschiedt altijd op eigen risico. Tenzij anders vermeld zijn alle excursies gratis. Eventuele reiskosten en/of consumpties zijn voor eigen rekening.
  • Honden kunnen absoluut niet worden toegelaten, ook niet aangelijnd.
  • De Gooise Natuurwacht behoudt zich het recht voor om excursies af te gelasten wanneer extreme (weers-)omstandigheden daartoe aanleiding geven. Hiertoe kunnen de gidsen zo nodig ter plaatse besluiten. Neem bij twijfel even contact met ons op.
  • Voor nadere informatie kunt u terecht bij de Gooise Natuurwacht in Hilversum, tel: 035-6836473 en 06-24797158 of per e-mail natuurwacht@vriendenvanhetgooi.nl
  • Voor informatie over het openbaar vervoer kunt u bellen naar 0900-9292 (€ 0,70 per minuut) of kijk op www.connexxion.nl