Edwin Klomp Natuurprijsvraag 2019-2020

De Edwin Klomp Natuurprijsvraag 2019-2020 is op 25 februari uitgereikt aan de van Hasseltschool in Hilversum!

De Vrienden van het Gooi hebben op 25 februari € 2.000 aan de school geschonken als bijdrage aan de vergroening van het schoolplein. De twee leerlingen die het winnende plan gemaakt hebben mochten de cheque in ontvangst nemen. Daarna maakte een groep leerlingen een begin met de tuinaanleg door twee tegels alvast uit te graven.

Deze prijs is vernoemd naar Edwin Klomp, een zeer actieve Natuurwacht die vroeger met groepen ging wandelen door de natuur. Edwin kon prachtig vertellen over ieder diertje, iedere bloem of boom die je maar tegenkwam. Hij vond educatie voor met name kinderen en jongeren heel belangrijk.

Voor wie?
De Edwin Klompprijs is een natuurprijsvraag bedoeld voor basisscholen.

Hoe kun je meedoen?
Als school dien je een ‘groen schoolplan’ in dat aansluit bij de missie van de Vrienden van het Gooi; “Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat het Gooi een prachtig stukje Nederland blijft”. Dat vraagt bewustwording, en daar zet de Vereniging Vrienden van het Gooi zich al tientallen jaren voor in.

Het plan moet voldoen aan de volgende eisen:
• De school en/of schoolomgeving wordt groener / krijgt meer natuurwaarde;
• Kinderen leren over het belang van de natuur in je eigen omgeving;
• De kinderen van de school (of een klas) zijn bij dit project betrokken, zowel bij het bedenken als bij de uitvoering.

Welke gegevens zijn nodig?
• Wat is het plan / wat is de wens?
• Wat moet er gebeuren om het te realiseren?
• Hoe zijn de leerlingen betrokken?
• Wat leren de kinderen er van?
• Hoeveel kost het?

Wat is de prijs?
Uit de inzendingen heeft een jury het winnende plan gekozen.
Het winnende plan ontvangt een geldprijs van maximaal € 2.000,- om het te kunnen realiseren.

Oordeel van de jury:
Het was een plezier om te lezen hoe de school een deel van het schoolplein gaat omvormen tot een groen paradijsje. De foto’s van de kinderen die heerlijk aan het passen en meten zijn en de handmatige schetsjes gaven de doorslag, zie bijlage.

De school heeft de prijs gewonnen omdat alle leerlingen intensief zijn betrokken bij het maken van een plan om hun schoolplein, een eindeloos veld met saaie stoeptegels, groener te maken. De plannen zijn uitgewerkt door groep 7 en 8. De leerlingen hebben gewerkt in duo’s. Zij hebben moeten overleggen, brainstormen, meten en rekenen. Twee leerlingen hebben de mooiste ontwerptekening gemaakt en die het beste gepresenteerd. Het groen komt langs het hek van het plein, waardoor de buurt er ook van kan genieten. Dit ontwerp gaat de school nu realiseren. Op 13 maart, ter gelegenheid van NL-doet gaan zij met hulp van de kinderen en hun ouders en buurtgenoten aan de slag.

Duurzaamheid en vergroening staan hoog in het vaandel van deze school. Veel leerlingen hebben thuis geen tuin en dat maakt een groen schoolplein alleen maar belangrijker