16 april 2020: Lezing over Smithuyserbos en Wolfsdreuvik

In aansluiting op het huishoudelijk deel van de algemene ledenvergadering van de VVG een boeide lezing waarin wordt ingegaan op de vragen als: Hoe ziet de toekomst van dit landgoed eruit voor wat betreft opvolging, (klimaat)bestendigheid, biodiversiteit, visie, publiek en politiek.

Het Smithuyserbos is een gevarieerd bos met een uitgebreid assortiment aan boomsoorten. De rijke historie van erfgooiersbos tot het huidige productiebos en alle tussenvormen is wat het landgoed maakt tot wat het nu is: magisch en imposant, waarbij de zonnestralen al dan niet met nevel de nodige sfeer oproepen in het geaccidenteerde bos.
Zo zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest, zoals het kappen van het erfgooiersbos, begrazing van de heide, de zandverstuiving, bosontwikkeling, roofbouw, grondspeculatie en wisseling van eigenaren, tot de uiteindelijke bosvisie (uitgevoerd door dr. D.P.R.A. Bouvy). De risico’s door de keuze voor meer eisende boomsoorten spelen een belangrijke rol.
De spreker van deze avond is Reinier Bouvy. Zijn vader, dr. D.P.R.A. Bouvy, was een gedreven man en heeft op geheel eigen wijze de bosbouw ter hand genomen. Na de aankoop van het bosperceel liet hij er eerst een bijzonder bouwwerk neerzetten en wel de “Wolfsdreuvik”, een folly met als doel: bedrijfsgebouw. Het is een ontwerp van Jan Rebel. Aardig zijn de diverse anekdotes en de legende “ De wolvin in de kerstnacht”. Bijzonder zijn de vele details aan dit gebouw, bijvoorbeeld de gebrandschilderde glas-in-loodramen.

Datum en tijd: donderdag 16 april 2020, 20.45 uur;
Locatie: Infoschuur ’t Gooi, Naarderweg 103, Hilversum